وضعیت و حال اسف بار و غم انگیز غزنین
وضعیت و حال اسف بار و غم انگیز غزنی ( غزنه/غزنین ) پایتخت فرهنگی جهان اسلام
« غزنی » « پایتخت فرهنگی جهان اسلام »
بر اساس تصویب اجلاس سال ۲۰۰۷ وزیران فرهنگ کشورهای اسلامی، غزنی پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۱۳ خواهد بود.در حال حاضر آمادگی ها برای اعلام این شهر به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سطح پایینی قرار دارد و محلات تاریخی این شهر در وضعیت بدی قرار دارد. این وضعیت انتقاد برخی فرهنگیان را در افغانستان برانگیخته است.غزنی (غزنه، غزنین) پایتخت سلطنت غزنویان در سالهای (۹۷۵-۱۱۸۷ میلادی) بود. به نظر برخی پژوهشگران، خانواده غزنویان زمینه نزدیکی فرهنگ های ملت های مسلمان را در قلمرو وسیع خود فراهم کرده بود.این شهر در دوره سلسله غرنویان (۹۷۵-۱۱۸۷ میلادی) به اوج شکوه خود رسید و از شهرهای مهم جهان اسلام در آن زمان شمرده می شد. شهر غزنی در دوره غزنویان محل تجمع دانشمندان، فرهنگیان و نخبگان زیادی بود.بخش قابل توجهی از میراث فرهنگی زبان فارسی محصول دوره غزنوی است. از جمله شاهنامه فردوسی، تاریخ بیهقی، حدیقه سنایی و دهها شاهکار ادبی دیگر از آفریدههای دوره غزنوی هستند.قرار است شهر غزنی در سال ۲۰۱۳ میلادی از سوی سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی کشورهای اسلامی (ISESCO) رسما به عنوان "پایتخت تمدن اسلامی" در آسیا اعلام شود.شهر غزنی (غزنه/غزنین) در سده های چهارم و پنجم هجری قمری پایتخت امپراتوری غزنویان بود و در دوره سلطنت سلطان محمود و پسرش سلطان مسعود به اوج شهرت و عظمت خود رسید.محمود غزنوی (۳۸۹ هـ.ق- ۴۲۱ هـ. ق) زمینه نزدیکی فرهنگ های ملت های اسلامی را در غزنه هموار کرد و به نظر بسیاری ها شهر غزنه در زمان او نمونه ای از شکوه فرهنگ اسلامی بود.افغانستان امروز، بخشهایی از ایران و ترکمنستان امروز، بخشهایی از پاکستان و هند کنونی شامل قلمرو تحت فرمان محمود غزنوی بود.
عکس ها از محمد رضایی
آرامگاه سلطان محمود. زیارتگاه حاجت مندان. او "مجاهدی" دانسته می شود که "برای اسلام و توسعه آن" جنگیده است.
سیمای کنونی شهر غزنی، مرکز تجمع ابو ریحان بیرونی، فردوسی، ابوالفضل بیهقی، عبدالحی گردیزی، سنایی، مسعود سعد سلمان، عنصری و فرخی سیستانی.
بالا حصار محمود شاهد تحولات زیادی در غزنی بوده است. ویرانه های این بالا حصار زمانی پایگاه نظامی بوده است.
یکی از منارهای غزنی. از بناهای دوره غزنویان در غزنی. این منار با آیات قرآن با خط کوفی مزین بوده است، اما اکنون در معرض خطر جدی نابودی قرار گرفته است.
سلطان محمود نمادی از عظمت تاریخی افغانستان شمرده می شود، اما اکنون هزار سال پس از مرگ او، آرامگاهش آرام آرام به فراموشی سپرده می شود.
سلطان محمود بزرگترین "امیر" غزنویان بود. اسلام را او به شبه قاره هند برد. آرامگاه محمود مطابق وصیت خود او در "باغ فیروزی" غزنی قرار دارد. این باغ را خود او ساخته بود.
مولانا جلال الدین محمد بلخی رومی در باره سنایی گفته:
عطار روح بود و سنایی دو چشم او
ما از پی سنایی و عطار آمدیم.
آرامگاه سنایی غزنی (۴۷۳-۵۴۵ هجری قمری)، عارف و شاعر بزرگ فارسی زبان، پیشرو عارفان فارسی زبان.